Osviežte svoju klimatizáciu: Ako eliminovať zápach rýchlo a efektívne

Pre milovníkov áut je automobil viac než len dopravný prostriedok. Pocit nezávislosti a možnosti ísť kamkoľvek, keď sa posadíte za volant, je neporovnateľný. Čo však urobíte, keď zistíte, že váš milovaný automobil šíri nepríjemný zápach? Situácia je ešte nepríjemnejšia, ak máte spolujazdca a cítite sa trápne kvôli zápachu. V tomto článku sa na to pozrieme do hĺbky a pomôžeme vám vyriešiť tento problém.

Nepríjemný, zatuchnutý alebo plesnivý zápach z výduchov klimatizácie môže znepríjemniť akúkoľvek jazdu a dokonca vyvolať nevoľnosť. Našťastie, tento problém je bežný a dá sa pomerne ľahko vyriešiť. Zápach vášho automobilu je znakom toho, že potrebuje hĺbkové čistenie. Klimatizácia vášho automobilu môže zapáchať z niekoľkých dôvodov, najčastejšie kvôli plesni a hubám, ktoré sa môžu vytvoriť vo výparníkových hadičkách. Plesne a huby získajú ideálne prostredie na rozvoj, keď sa ventilačný systém dôkladne nevyčistí alebo sa systém klimatizácie neudržiava správne alebo sa dlhší čas nepoužíva. Ďalšou príčinou môže byť netesnosť systému, ktorá umožňuje hromadenie vlhkosti vedúce k rastu plesní alebo húb, alebo nedostatočná funkčnosť chladiaceho systému.

Ak klimatizácia nie je dostatočne odvetraná, vzduch v automobile môže byť zatuchnutý a začať zapáchať. Znečistený alebo upchatý vzduchový filter môže tiež spôsobiť, že klimatizácia začne zapáchať. Nemajte však obavy, všetko má svoje riešenie bez potreby návštevy odborného strediska. Ak ste fanúšik automobilov a radi sa staráte o svoj majetok, zvládnete to aj sami.

vent-car-is-shown-with-red-light-it

3 hlavné dôvody, prečo klimatizácia vášho automobilu zapácha:

  1. Hromadenie nečistôt pod kapotou: Ak vaša klimatizácia vyfukuje zatuchnutý alebo plesnivý vzduch, môže to znamenať nahromadenie nečistôt pod kapotou, ako je lístie, špina a prach. Tieto nečistoty môžu upchať cievky kondenzátora a obmedziť prúdenie vzduchu, čo spôsobuje zápach. Tento zatuchnutý vzduch môže spôsobovať alergie, astmu a iné zdravotné problémy. Ak spozorujete tento problém, mali by ste svoju klimatizačnú jednotku nechať skontrolovať u odborníka, ktorý vyčistí cievky a zlepší kvalitu vzduchu.

  2. Hromadenie baktérií: Baktériám sa darí vo vlhkom a teplom prostredí, akým sú výparníkové cievky vašej klimatizačnej jednotky. Rastú a množia sa, keď sú cievky vlhké, čo spôsobuje zatuchnutý zápach. Niektoré baktérie môžu spôsobiť infekcie dýchacích ciest a iné zdravotné problémy. Pravidelné čistenie výparníkových cievok môže zabrániť rastu baktérií a udržať sviežu vôňu vašej klimatizácie.

  3. Rast plesní: Ak vaša klimatizácia zapácha kvôli rastu plesní, je to pravdepodobne spôsobené nahromadením vlhkosti v jednotke, spôsobenej netesnosťou alebo kondenzáciou, znečistenými vzduchovými filtrami a vlhkosťou. Ak vaša klimatizačná jednotka netesní, musíte netesnosť opraviť. Zvýšenie vetrania v automobile alebo zníženie úrovne vlhkosti môže tiež pomôcť. Pravidelná výmena znečistených vzduchových filtrov je nevyhnutná na prevenciu rastu plesní.

midsection-man-repairing-air-conditioner-car

Spôsoby, ako sa zbaviť zatuchnutého zápachu v klimatizácii auta:

  1. Vyberte si vhodný čistič klimatizácie: Čistič klimatizácie, ako napríklad K2 A/C Cleaner, odstráni oxidáciu a prachové častice z vetracích otvorov a cievok, čím zlepší prúdenie vzduchu a prevádzku systému. Návod na použitie je jednoduchý a rýchly.

  2. Vyprázdnite prívody vzduchu: Keď zaparkujete auto pod stromom, lístie a nečistoty upchávajú vstupy vzduchu. Dôležité je tieto vstupné otvory vyčistiť od prachu a lístia.

  3. Vymeňte kabínový filter: Čistenie alebo výmena vzduchových filtrov je kľúčová pre udržanie efektívnosti klimatizácie. Časté zanášanie filtra vedie k zatuchnutému zápachu a zvyšuje hlučnosť motora ventilátora.

  4. Dezinfekcia ozónom: Dezinfekcia ozónom je účinný spôsob na odstránenie baktérií, vírusov a nepríjemných pachov z vášho automobilu. Použitím generátora ozónu odstránite mikroorganizmy aj v ťažko prístupných častiach automobilu. Po dezinfekcii dôkladne vyvetrajte interiér automobilu. Maximálna pracovná doba ozónu nesmie presiahnúť 30 minút, postup môžete zopakovať až po minimálne 60 minútovom vyvetraní interiéru po prvom cykle. Dbajte na to, že počas dezinfekcie ozónom sa v automobile nesmú nachádzať žiadne predmety, akými sú napríklad servítky, hračky pre deti, okuliare, potraviny a podobne.  Odporúčanie: pred samotnou dezinfekciou ozónom odporúčame kompletne interiér automobilu povysávať, vyčistiť všetky plasty a pre najlepší efekt aj vytepovať sedačky. 

  5. Osvieženie interiéru a klimatizácie: Po dôkladnom vyvetraní interiéru automobilu po dezinfekcii ozónom odporúčame ešte jeden posledný krok - osvieženie interiéru a klimatizačného systému pomocou aerosólových bômb určených na osvieženie klimatizácie. Tieto produkty poskytujú príjemnú vôňu, ktorá vydrží krátky čas. Proces osviežovania interiéru a klimatizácie trvá menej ako 10 minút a odporúča sa ho pravidelne opakovať každé tri mesiace na udržanie optimálneho stavu a prevenciu nepríjemných zápachov, a v letnom období aj každý mesiac.

141

Teraz, keď už poznáte všetky zdroje zápachu klimatizácie a spôsoby ich odstránenia, nemusíte sa viac obávať, že pri zapnutí klimatizácie bude vychádzať nepríjemný zápach, ktorý by mohol ovplyvniť váš vzťah s ostatnými ľuďmi.